top of page

ידועים בציבור

האם כל זוג שנמצא ביחד המון זמן נחשב "ידוע בציבור?" האם זו תמיד בחירתם של בני הזוג? או שגם המדינה מעורבת בהחלטה? אילו זכויות יש לידועים בציבור והאם לא יותר פשוט... פשוט להתחתן?


כל מה שכדאי לדעת על "ידועים בציבור"

על פי ההגדרה "היבשה" ידועים בציבור הם בני זוג שאינם נשואים, אך יש ביניהם מערכת יחסים זוגית, בדומה לבני זוג נשואים.

אז אם אנחנו גרים ביחד, אוהבים רבים ומתווכחים כמו זוג נשוי אנחנו ידועים בציבור? האמת היא, שלמעשה ההגדרה הנ"ל איננה מופיעה בחוק.

אז איך קובעים?

לרוב, השאלה האם אתם ידועים בציבור או לא- תוכרע בהתאם לנסיבות, ולקביעת בית המשפט.

בני זוג יכולים לבחור, שלא להתחתן (ואז יהיו ידועים בציבור מרצון), או יוכרו כידועים בציבור מהטעם שאינם יכולים להינשא בארץ (בני זוג מאותו מין, פסולי חיתון, זוגות מעורבים מבחינה דתית, כהן וגרושה ועוד...)

מכיוון, שבארץ אין הליך לנישואים אזרחיים, ישנן החלופות הבאות המשמשות כתחליף לנישואין בטקס דתי:

א. הגדרת "הידועים בציבור".

ב. רישום במרשם האוכלוסין לזוגות אשר נישאו בחו"ל.(מהווים נישואים לכל דבר לאחר רישומם)


מהם התנאים המלמדים על זוג שהם "ידועים בציבור"?

האם מספיק לגור ביחד? להחזיק בנכס משותף? שהשכנים יעידו?

להלן מספר תנאים האמורים להתקיים, בכדי שתהיו מוכרים כידועים בציבור, וגם... הערה קטנה בסוף:

· הצדדים מקיימים ביניהם קשר מחייב.

מהו קשר מחייב? הכוונה, בדרך כלל, היא לקשר בלעדי. בעבר הייתה דרישה, המתייחסת לפרק הזמן שהקשר נמשך (כן, כן... גם כאן הפז"ם חשוב...) אך כיום, ישנם מקרים, שבהם, גם קשר יחסית קצר- יחשב כידועים בציבור.

· מתקיים בין הצדדים משק בית משותף.

אבל שימו לב – לא חייבים לגור באותה הדירה. מספיק שאתם שותפים בקניות, ארוחות והוצאות אחרות במסגרת הקשר הזוגי.

· ישנם סממנים של חיי זוגיות משותפים.

חברים ובני משפחה, העשויים להעיד שאכן חלקתם זמן, קשר ותוכניות עתידיות, רכוש משותף, או חשבון בנק משותף – וכל דבר שעשוי להעיד על קשר מחייב ומתמשך.


אבל, וזה אבל גדול....

יכול להיות שאתם עשויים להיות מוכרים כידועים בציבור לצורך מסוים (כמו קבלת פנסיית שארים של בן הזוג) ולא תהיו מוכרים ככאלה לצורך אחר (למשל לצורך ירושה)


אמנם אין עדיין הסדרה חוקית של הגדרת "ידועים בציבור" ,אך אם נשפוט על פי פסיקות בתי המשפט בארץ, ניתן ללמוד, שהפער בין זכויותיהם וחובותיהם, אל מול זוגות נשואים – הולך ומצטמצם – כלומר, הם יותר ויותר דומים למוסד הנישואים.


רישום / תצהיר ידועים בציבור – איך עושים את זה ולמה זה חשוב?

אז איך אומרים? הכל בסדר עד שמשהו לא בסדר.... ואם הדברים בין בני הזוג הידועים בציבור מסתבכים.... בית משפט נכנס לתמונה. ולמרות ההכרה ההולכת וגוברת במעמד זה, עדיין כל מקרה נבחן לגופו של עניין, כאשר ברב המקרים – הקושי הוא לעמוד על טיב הקשר, משכו, כוונות בני הזוג עת קיימו את הקשר, חוות דעת הסובבים אותם וכו' – בקיצור – מורכב.

על מנת להימנע מהתסבוכת הזו, ובמיוחד, כאשר בני הזוג מנועים מלהתחתן, או לא מעוניינים בכך, ועדיין מעוניינים בקשירה רשמית של גורלם האחד עם השנייה...רישום או תצהיר הינו בגדר המלצה חמה. יחד עם זאת זה אינו תמיד המהלך המומלץ – ועל כן כדאי להיוועץ בעורך דין טרם ביצוע הרישום.

שימו לב, למשל, אם מדובר באלמנה, הזכאית לקצבת שארים, עם הרישום כ"ידועה בציבור", תאבד זכאותה לקצבה זו. כמו כן, במקרים של הבטחת הכנסה לגבר/אישה, שאינם נשואים, שינוי המעמד ל"ידוע בציבור", עלול להשפיע על גובה הבטחת הכנסה.

ניתן להירשם במוסד לביטוח לאומי כידועים בציבור. לצורך זה תתבקשו לפרט את מרכיבי מערכת היחסים ולצרף מסמכים רלוונטיים כגון: הסכם ממון (ראו פירוט בהמשך), חשבונות חשמל, גז וכיו"ב, תמונות שלכם באירועים חברתיים שונים, תמונות עם בני משפחה של שני הצדדים וכיו"ב. בנוסף תצטרכו להגיש תצהירים חתומים באימות חתימה על ידי עורך דין וכן תצהירים חתומים משני עדים, המכירים את הזוג ואת מערכת היחסים.


אז החלטתם לעשות סדר ולהירשם כידועים בציבור

האם יש צורך בהסכם ממון ? ומה עם הסכם חיים משותפים? ומה ההבדל ביניהם?

בואו נתחיל בזה, שבכל מקרה... אל תורידו הסכם מהאינטרנט. הסכמים מהסוג הזה הם אישיים, מותאמים למצב הספציפי והמיוחד שלכם ואמורים לשרת אתכם באופן מדויק.

"הסכם חיים משותפים" הוא הסכם שיכול להיערך בין בני זוג שלא מתכוונים להתחתן, בין אם הם נחשבים כידועים בציבור ובין אם לא.

הסכם כזה מהווה הוכחה לקיום הזוגיות מול רשויות המדינה והוא מנטרל את אי הבהירות בנושא הרכוש וחלוקתו במקרה של פרידה.

הסכמי ממון, לעומת זאת, הם הסכמים, שנוגעים רק בהיבטים הכלכליים בחיים המשותפים של בני זוג נשואים או ידועים בציבור. הסכמי חיים משותפים (המוכרים גם בשם "הסכמי זוגיות") – נועדו להסדיר את אופן החיים יחד, מעבר להיבטים הכלכליים.

חשוב לזכור שבמקרים בהם ידועים בציבור אינם עורכים הסכם לחיים משותפים , אין משמעות הדבר כי יש להם באופן אוטומטי שיתוף בנכסים מעצם הקשר. לכן, בן/בת הזוג הטוען לשיתוף, ידרשו לכברת דרך, על מנת להוכיח כי נטל חלק במאמץ המשותף להשגת אותו רכוש לו/לה הם טוענים לשיתוף.

שונה הדבר מבני זוג נשואים עליהם חל "חוק יחסי ממון". במקרה זה גם אם לא ערכו הסכם ממון, קובע החוק, כי במקרה של פרידה סך כל הרכוש שנצבר מתחילת חיי הנישואין ועד לפקיעה- הוא משותף ויאוזן בין הצדדים.

הואיל וידועים בציבור אינם נכנסים בגדר "חוק יחסי ממון", החשיבות בהסכם לחיים משותפים, בו הם קובעים את אופן השיתוף/היעדר השיתוף הרכושי ביניהם, היא חשובה לאין שיעור.


כידוע, זוגות, נשואים ושאינם נשואים, אינם נוטים לחשוב על פרידות עתידיות. בוודאי לא על כאלה שיתקיימו בנסיבות עכורות. רובינו כנראה, אופטימיים חסרי תקנה...

אך אם תתקיים פרידה, ואם לא תתאפשר הידברות, תהיו מוצפים מרגשות אכזבה או קינאה...פרידות הן אף פעם לא שמחות, לרוב גם מסובכות.

מעמד הידועים בציבור, כפי שראינו, מלא בסימני שאלה ודקויות. כדאי להיוועץ בעורך דין, על מנת למזער סיכונים ולדאוג לסוגיות טכניות ולמה שעלול לקרות בימים פחות רומנטיים...

Comments


לקראת הליך גירושין?

חשוב לברר את זכויותיכם ולקבל את מה שמגיע לכם

bottom of page